6 januari 2006 De journaliste Jacqueline Steenwijk (GPD) schreef een artikel over Work First dat werd geplaatst in de Gooi en Eemlander, Het Parool en De Gelderlander. In heel Nederland zien af van een uitkering door de werkfabrieken. Gevreesd wordt dat velen in een zwart circuit terechtkomen.

Foutjes: Jammer is wel dat er fouten in staan. Ze schrijft dat ik kunstgeschiedenis zou hebben gestudeerd. Dat heb ik nooit gezegd want dat is niet zo. Ik heb kunstacademie gedaan. Ook staat erin dat mij een vacature als kippenvanger is voorgelegd. Dat is niet waar. Ik heb wel iets gezegd over kippenvangen maar dat ging om een vacature die alleen aan mannen is voorgelegd, dus niet aan mij.

Autobanden doorgeven: Gelukkig is ook Piet van der Lende van de Bijstandsbond in Amsterdam aan het woord met een schrijnend voorbeeld over zogenaamd samenwerken bij het doorgeven van autobanden. Ik zie het al helemaal voor me: werklozen in een kring geven elkaar autobanden door en ondertussen staat er iemand op een paier aan te kruisen wie er nou wel kan samenwerken en wie niet. Dat noemen ze dan reintegratie, vangen ze goed geld voor.

Uitstroom koste wat kost: Ook Raff Jansen van de Sociale Alliantie ziet dat de begeleiding naar regulier werk tekort schiet en dat de Work First-projecten de mensen dan wel van de straat houdt maar geen echte toegang geeft naar de arbeidsmarkt. Volgens hem zijn gemeenten erop uit mensen koste wat kost uit de bijstand te krijgen, dus of ze nou een baan vinden of niet doet er niet zoveel toe.

Jacqueline Grosman